Accu gereedschap: aandachtspunten en tips

maandag 07 juni 2021

Steeds meer vinden onze klanten - hetzij bouwvakkers, aannemers of doe-het-zelvers - de weg naar en maken zij daardoor vaker gebruik van het accu gereedschap van merken zoals Hikoki.

Dankzij dergelijk snoerloos gereedschap kan er immers volledig zelfstandig gewerkt worden (lees: je bent niet afhankelijk van een stopcontact) en is, in tegenstelling tot elektrisch gereedschap, geen kabel die in de weg staat. Bovendien biedt dergelijk gereedschap het voordeel over volledige bewegingsvrijheid te beschikken.

Kiezen voor accugereedschap - bv. boor-schroefmachines, cirkelzaagmachines, haakse slijpmachines of boorhamers - betekent automatisch kiezen voor de toekomst. Want niet enkel het aanbod wordt telkens groter, ook de technologie wordt elke dag beter, efficiënter en haalt meer rendement dan ooit tevoren. 

Maar wat weet je best op voorhand bij het kiezen voor gereedschap op accu? Aan de hand van dit artikel wil Intermat een overzicht geven van criteria die men best in acht neemt voor een aankoop en tegelijk een antwoord geven op veelvoorkomende vragen rond dit onderwerp.

Welk soort accu's zijn er?

Om optimaal te genieten van en maximaal rendement te halen uit accu gereedschap is het belangrijk te weten dat er diverse accutypes bestaan. Elk heeft uiteraard zijn voor- en nadelen. Hieronder volgt een overzicht gerangschikt volgens het goedkopere type accu naar het iets duurdere type.

NIKKEL-CADMIUM ACCU (NICD)

Een NICD-accu is het goedkoopste van alle types batterijen die op de markt bestaan. Simpel, maar toch soldige en betrouwbaar met bovendien een lange levensduur.

Nadelig aan dit type accu is het geheugen-effect. Laadt men de accu op terwijl deze nog niet helemaal ontladen (lees: leeg) is, dan is er sprake van capaciteitsverlies. Zoals met veel accu's is het dus aangewezen om deze eerst volledig leeg te laten lopen, vooraleer deze op te laden. Een bijkomend nadeel is dat deze accu's zich kenmerken door zelfontlading. Concreet betekent dit dat deze leeglopen zonder gebruikt te worden. Tot slot zijn zij ook nog eens schadelijk voor het milieu.

NIKKEL-METAALHYDRIDE ACCU (NIMH)

Waar de vorige accu al vrij veel nadelen had, is de NIMH-accu een soort van upgrade. Dankzij de hogere energiedichtheid gaat deze accu al een stuk langer mee zonder deze te moeten opladen. Ook het eerder vermelde geheugeneffect is minder van toepassing op dit type, waardoor je deze kunt opladen wanneer je het wilt.

Mindere puntjes aan de nikkel-metaalhybride accu is dat deze een hoge zelfontlading heeft en dat als hij volledig ontladen is, dat dit nefast is voor de levensduur van de batterij.

LITHIUM-ION ACCU (LI-ION)

Met voorsprong de meest performante - en vanuit technologisch standpunt - de beste accu. Niet alleen is deze kleiner en lichter, maar deze hebben vooral een hogere energiedichtheid en capaciteit i.v.m. zijn voorgangers. Geheugeneffect en zelfontlading zijn al helemaal uit den boze en met een lithium-ion accu zijn de gevolgen voor het milieu al een pak kleiner. Al vertaalt deze kwaliteit zich wel in een hogere prijs.

Wat bepaalt de kracht van een accu?

Hoe krachtig een accu is, valt af te leiden uit twee factoren nl. de voltage enerzijds en de capaciteit anderzijds. Een belangrijke factor om in overweging te nemen bij aankoop van een of meerdere accu's.

Voltage

Hoeveel elektrische spanning dat een accu levert, wordt uitgedrukt in Volt (V). Hoe hoger de voltage is, hoe krachtiger de accu is. Zwaarder werk vereist al snel een accu van 14,8V of meer, terwijl kleinere klusjes geklaard worden met een accu van 10,8V. Echter, veel gereedschap heeft tegenwoordig al een accu met 18V of zelfs meer.

Capaciteit

Capaciteit verwijst naar de energie-inhoud van één enkele accu en wordt gemeten in Ampère per uur (Ah). Hoe hoger de Ah, hoe langer je dus met één acculading kunt werken. Een toestel/apparaat met een hogere voltage heeft trouwens meer tijd en stroom nodig om op te laden.

Hoe lang kan ik een accu gebruiken?

Om de levensduur van een accu te bepalen, is er geen cijfer dat als algemeen antwoord geldt. Wat kan wel een invloed hebben op de levensduur?

> Het type accu
> De intensiteit van het gebruik
> De manier van bewaren

Gemiddeld gezien - en onder optimale omstandigheden - kunnen NIMH-accu's 400-700x opgeladen worden, terwijl NICD-accu's tussen de 500 à 1000 keer opgeladen kunnen worden. Met LI-ION accu's kunt u zelfs tot 1000 ladingen doen.

Bij normaal gebruik neemt de capaciteit van een accu langzaam, maar stelselmatig af. Dit is iets wat niet te vermijden valt. Wij adviseren om een accu dat onder 70% van zijn capaciteit zit, te vervangen.

Hoe houd ik mijn accu('s) in een goede staat? 

Ondanks dat er geen pasklaar antwoord is hoe lang een accu bruikbaar is, zijn er toch enkele tips die helpen om de levensduur maximaal mogelijk te verlengen.

Zoals elke accu die er in de wereld bestaat, zijn ook bovenstaande types accu's gevoelig aan warmte en koude/vocht, zeker tijdens het laden. Daarom bevelen wij aan om deze niet bloot te stellen aan hoge tot extreme temperaturen, gezien dit een negatieve invloed heeft op de capaciteit en de levensduur van de batterij.

Voor het bewaren van accu's, leg je deze best op een droge, vorstvrije plaats en niet ergens waar de zon er vol op kan schijnen (bij voorkeur met kamertemperatuur). Daarnaast bewaar je ze beter in opgeladen toestand en haal je de accu('s) uit een toestel, zodra je deze voor langere tijd niet meer gebruikt. Anders treedt er diepontlading op waardoor de capaciteit van de accu vermindert en soms gebeurt het dat hierdoor de batterij niet meer kan opladen.

Wanneer laad ik mijn accu best op?

Omwille van het geheugeneffect, is het best dat een NICD accu opgeladen wordt zodra deze volledig plat is. Bij alle andere type accu's is dit niet van toepassing.

In het geval van LI-ION accu's is het zelfs zo dat deze niet helemaal ontladen mogen worden. Zodra ze aan 10 à 20% van hun capaciteit zitten, is ons advies om ze dan pas terug op te laden. 

Gerelateerde productcategorieën