Diamantzaagbladen: waar let ik op en hoe maak ik de juiste keuze?

dinsdag 17 november 2020

Tegenwoordig is het aanbod van diamantzaagbladen zo uitgebreid en zo divers, dat het niet meer simpel is om de juiste en gepaste keuze te maken.

Bij Intermat komen wij daarom met volgend artikel op de proppen dat kan dienen als een handleiding om wegwijs te geraken in de wereld van diamantzaagbladen en tegelijk kan helpen om de keuze voor een diamantschijf te vergemakkelijken.

Uit wat bestaat een zaagblad?

Om het onderscheid tussen de verschillende zaagbladen duidelijk te maken, is het belangrijk om te weten uit welke onderdelen een zaagblad bestaat. Een diamantzaagblad is nl. opgebouwd uit verschillende onderdelen: een kern (1), een aantal segmenten (2) en een asgat (3).

Kern

Met de kern (1) verwijst men altijd naar het metalen lichaam/deel van het zaagblad. Deze is gemaakt uit speciaal gehard staal omwille van o.a. de trekvastheid, spanning en slijtage die ontstaat tijdens gebruik en zorgt voor een goede kwaliteit van het zaagblad. 

Het verschil tussen goedkopere en duurdere kernen wordt immers duidelijk tijdens het gebruik. Een (lees: goedkopere) - kern gaat een pak sneller en meer uitzetten tijdens het warm worden door het slijpen en gaat daardoor slingeren. Tegenwoordig zijn alle fabrikanten aan het experimenteren met dunnere kernen met flensversterking om minder weerstand te creëren. Door deze verminderde weerstand kan men namelijk sneller zagen, een betere afwerking bekomen én minder zaag stof hebben.

Segmenten

Daarnaast zijn er de segmenten (2) die zich aan de buitenste rand van het zaagblad bevinden, gemaakt uit een combinatie van diamant en bindingsmateriaal. Deze diamant is uiteraard niet de natuurlijke diamant (reden: te duur), maar wel een synthetische vorm waarbij stoffen onder extreem hoge druk worden samengedrukt. Het bindingsmiddel is dan weer een metaallegering die kan bestaan uit verschillende types metaal (bv. brons, ijzer, staal). Hoe dit bindingsmateriaal er uit ziet, is afhankelijk van het materiaal waarin gezaagd moet worden:

  • Zachte binding: voor zaagwerk in harde materialen (bv. beton, graniet)
  • Harde binding: voor zaagwerk in zachte, abrasieve materialen (bv. snelbouw, ytong, asfalt)

Nadat de juiste verhoudingen bepaald zijn, worden deze segmenten onder druk samengeperst en daarna gebakken. Norton in het bijzonder heeft een nieuwe innoverende en gepatenteerde manier (iHD technology) ontwikkeld om de segmenten nog duurzamer te maken. Ze doen dit door tijdens het bakken nog een infiltratie toe te voegen aan de segmenten.

Asgat

Tot slot is er het asgat (3) waarmee het gat bedoeld wordt dat in het lichaam/de kern zit. Deze kan verschillende diameters hebben.

Diamantzaagblad met metalen kern, diamanten en segmenten.

Wat is het verschil tussen een zaagblad met volle band en losse segmenten?

Voor eender welk materiaal is het belangrijk dat het juiste zaagblad wordt gekozen. Kies je een verkeerd zaagblad of gebruik je deze in een materiaal waarvoor het niet geschikt is? Dan is de kans bijzonder groot dat het zaagblad erg snel bot wordt, wat een negatieve invloed heeft op de zaagprestaties en de kwaliteit van de zaagsnede.

Diamantzaagblad - met volle band

Ten eerste is er het diamantzaagblad met volle band of met doorlopende kroon. Wat voordelig is aan dit type, is dat deze resulteert in het mooiste zaagresultaat. Nadelig hieraan is dan weer dat het minder snel zaagt in vergelijking met diamantschijven met segmenten. En dat de temperatuur sneller oploopt dan bij een zaagblad met open segmenten. (Daarom dient dit zaagblad in hoofdzaak gebruikt te worden met waterkoeling).

Cruciaal bij deze zaagbladen is de concentratie en de kwaliteit van de gebruikte diamant. Hoe hoger deze is, hoe mooier het zaagresultaat er komt uit te zien, al hangt dit samen met een hoger prijskaartje. Zo'n types schijven worden het vaakst gebruikt bij keramische tegels en natuursteen.

Diamantzaagblad - met losse segmenten

Ten tweede bestaan er ook diamantzaagbladen met losse segmenten. Dergelijke gesegmenteerde schijven zagen dan wel wat rapper i.v.m. deze met volle band, maar hebben een iets minder mooie afwerking als resultaat. Dergelijke zaagbladen worden dan ook het vaakst gebruikt bij het verzagen van ruwere materialen zoals bv. beton en natuursteen.

Diamantzaagblad - tussenvorm

Uit de vorige twee types bestaat er ook een combinatie of tussenvorm. In zo'n geval gaat het bv. om een zaagblad met doorlopende kroon en met uitsparingen.

Welke types diamantschijven zijn er?

Om zo lang mogelijk plezier te hebben aan de aankoop van een of meerdere diamantschijven is het van belang te weten welke types diamantzaagbladen dat er bestaan. Hieronder volgt een overzicht van de meest courante schijven.

Voor het versnijden van tegels, is een diamantzaagblad van het type 'Tegels' uiteraard het best geschikt. Daarnaast zijn er zaagbladen van het type 'Abrasief'. Deze zijn te gebruiken met zachte steensoorten, genre zandsteen, baksteen, kalkzandsteen en asfalt.

In de reeks van abrasieve zaagbladen is er nog 1 zaagblad die een volledig aparte categorie is, namelijk de zaagbladen om asfalt te zagen. Om de kern van het zaagblad te beschermen tegen de verhoogde wrijving met het asfalt, zijn deze zaagbladen altijd uitgerust met enkele verzonken segmenten. Vervolgens is voor beton het type 'Beton' van toepassing.

Tot slot zijn er ook schijven van het type 'Universeel'. Een keuze voor deze schijven wordt gemaakt als men in diverse materialen moet zagen. Materialen waarvoor deze geschikt is, zijn bv. gevelsteen, klinkers, kalkzandsteen, dakpannen, trottoirbanden, betonnen blokken of pijpen. Wij raden aan om hier sterk te variëren in type materiaal waarin gezaagd moet worden, om het zaagblad niet bot te laten komen.

Wanneer droog of nat zagen met een diamantzaagblad?

Om een antwoord te geven op de discussie tussen droog of nat zagen, is de richtlijn dat nat zagen altijd het beste is, indien het materiaal/zaagblad er voor geschikt is uiteraard. Waarom is dit? Nat zagen helpt er voor zorgen dat het zaagblad koel blijft (dus niet overhit geraakt) en helpt om het zaagstof beter af te voeren. Het wil niet zeggen dat een zaagblad de vermelding 'Nat zagen' heeft, dat er daarom automatisch ook droog kan mee gezaagd worden, want dit is allesbehalve het geval.

Doorgaans wordt droog zagen het vaakst gecombineerd met een haakse slijper, omdat dit op deze manier snel en gemakkelijk gaat. Meestal kiest men dit voor tegels, gezien deze droog blijven en zo sneller te verwerken zijn.

Nat zagen is dan weer goed zodra er wat dieper in een materiaal moet worden gezaagd, zodat de temperatuur niet oploopt.

Oplossingen voor problemen met diamantzaagbladen

Terwijl het bij normaal gebruik niet zou mogen zijn, gebeurt het wel eens dat er zich problemen voordoen bij het gebruik van een diamantzaagblad. Hieronder worden enkele situaties/problemen beschreven.

1. Diamantblad is bot/wordt te snel bot

Een diamantzaagblad dat bot is, is makkelijk te herkennen. Niet enkel op vlak van zicht, maar nog meer als u aan het blad voelt. Zodra dit glad aanvoelt, is het tijd om deze op te scherpen. Aan de hand van een opscherpblok kunt u dit bv. doen en zorgt u dat het diamant van het blad terug aan de oppervlak komt.

Wordt het zaagblad gebruikt voor een ander doel/materiaal waarvoor het dient? Dan is de kans groot dat deze heel snel bot wordt. Kijk/denk dus goed voor welke toepassing dat u een zaagblad wilt gebruiken.

Nota: zaagbladen met een volle band moeten frequent opnieuw gezet worden met een slijpsteen. Dit is zeer belangrijk om de kwaliteit van de zaagsnede op topniveau te houden. Wij bevelen aan om voor het eerste gebruik al even door een slijpsteen te zagen om de vernis van de zaagsnede te verwijderen.

2. Diamantblad zaagt langzamer of zaagt niet meer

Dat een diamantschijf trager zaagt of helemaal niet meer zaagt, kan veroorzaakt worden door enerzijds de segmenten die niet meer open zijn (en dus scherper moet gemaakt worden) of dat in de verkeerde zaagrichting wordt gezaagd.

Als de segmenten niet meer open blijken te zijn, kunt u dit oplossen door in een korte tijd in erg zacht materiaal te zagen, bv. in kalkzandsteen of ytong. De meest effectieve methode blijft natuurlijk het gebruik van een slijpsteen.

Om de juiste zaagrichting te weten, kunt u kijken naar de rond gebogen pijl op het blad. Of u kijkt naar de segmenten, waar er bolletjes met een staart op aangegeven zijn. De bol moet telkens naar voren staan tijdens het zagen om in de juiste richting te zagen. Indien u niet in de juiste richting zaagt, dan zaagt u eigenlijk niet met de scherpe kant van de diamanten, wat juist wel de bedoeling moet zijn.

3. Zaagsnede is niet mooi

Wanneer de zaagsnede er niet goed uitziet, kan dit wijzen op het segment van het zaagblad dat niet geschikt is voor het materiaal waarin u zaagt. Ook hier is het terug van belang om na te denken welk zaagblad voor welk materiaal u wilt gebruikt.

4. Diamantblad verbrandt of er springen vonken uit

Als dit voorkomt, is het duidelijk dat het diamantzaagblad niet geschikt is voor de toepassing waarvoor u het wilt gebruiken. Meestal zijn de gebruikte segmenten dan ook te hard voor het zachte materiaal. Terug kunt u dit oplossen door even te zagen in een slijpsteen.

5. Diamantblad zwabbert tijdens zagen

Dergelijk probleem wijst er op dat de kern van het diamantblad te dun is of van mindere kwaliteit. Een andere mogelijkheid is dat het blad te heet wordt tijdens het zagen. Zorg in dat geval voor een betere koeling van het zaagblad tijdens het zagen.

Meer info/advies

Hebt u na het lezen van dit artikel bijkomende vragen of wilt u graag extra info of advies tijdens het kiezen van een diamantzaagblad of diamantschijf?

Neem dan gerust contact op via ons contactformulier, per mail via info@intermat.be, telefonisch of kom gerust langs in een van onze vijf vestigingen. Wij helpen u graag verder.

>> ONTDEK ONS GAMMA VOOR DIAMANT